Mediator Site
Image default
Gezondheid

Hooikoorts

Hooikoorts, een vrij groot probleem voor vele. Ongeveer 800 duizend tot 1,5 miljoen Nederlands heeft er last van. In Europa komt het bij 1 op de 8 mensen voor. Het is een van de meest voorkomende allergieën. In de zomermaanden begint de ramp voor deze groep mensen weer. Het pollenseizoen van bomen en planten start en de symptomen komen. De meest voorkomende zijn branderige en tranende ogen, maar ook niesbuien en een verstopte of loopneus.

Wat is hooikoorts?

Veel mensen hebben tegenwoordig last van hooikoorts. Wanneer je last hebt van hooikoorts, krijg je verschillende allergische klachten aan de luchtwegen. Deze problemen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inhaleren van stuifmeel dat vrij rondzweeft in de lucht. Het stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende soorten grassen, bomen of (on)kruiden. Hooikoorts is de alledaagse term die hiervoor gebruikt wordt, maar de medische benaming is allergische rhinitis.

De allergische klachten van hooikoorts lijken erg op die van verkoudheid (verstopte neus, suf, loopneus, niezen etc.). Echter, bij een simpele verkoudheid zullen de klachten na een aantal dagen verdwijnen. Wanneer je last hebt van hooikoorts, zal je vaak een aantal weken of zelfs de hele zomer last hebben. Het hangt er maar net van af voor welke pollen jij allergisch bent.

Symptomen

Veel van de klachten van hooikoorts lijken erg op die van een verkoudheid. Het verschil is dat de klachten bij hooikoorts veel langer aanhouden. Wanneer je allergisch bent voor pollen, dan heb je deze klachten ook gedurende een bepaalde periode in het jaar.  Bij hooikoorts krijg je vaak de volgende klachten:

–        Keelpijn

–        Brandende ogen

–        Tranende ogen

–        Benauwdheid

–        Niesbuien

–        Loopneus

–        Verstopte neus

–        Jeuk

–        Kriebelhoest

–        Hoofdpijn

Tips voor klachten bij hooikoorts

Wat kun je doen wanneer je last krijgt van hooikoorts:

–        Auto: Probeer de ramen van je auto zoveel mogelijk dicht te houden. Voor toevoer van lucht, gebruik de airco en schaf een speciale pollenfilter aan.

–        Ga niet wrijven in je ogen: zorg er voor dat je niet in je ogen wrijft. Hierdoor worden de klachten vaak erger. Je kunt dan beter een koud washandje gebruiken om je ogen schoon te maken.  Was ook van tevoren je handen, er kunnen namelijk pollen aan je handen zitten

–        Verwijder pollen zo snel mogelijk. Dit kun je doen door je handen te wassen, je haar uit te kammen, je voor het slapen gaan te douche en je buiten de slaapkamer om te kleden.

–       Een dagje weg: Als je last hebt van hooikoorts, dan heb je dit vaak veel minder aan de kust. Hier komt stuifmeel namelijk minder voor. Een handige app is de pollenradar. Zo weet je precies waar de minste en de meeste pollen zijn.

–        De Buteyko Methode: Het klinkt misschien vreemd, maar veel mensen ademen té diep in om voldoende zuurstof binnen te krijgen. En met ‘binnenkrijgen’ bedoelen we niet onze longinhoud vullen, maar het transport van zuurstof naar belangrijke organen in ons lichaam zoals onze hersenen, lever en nieren. Deze te diepen ademhaling hangt vaak nauw samen met verschillende ziektes of symptomen zoals ook hooikoorts. Veel mensen die voorheen last hebben gehad van hooikoorts zijn door een buteyko cursus geholpen om af te komen van hun hooikoorts.

–        Deuren en ramen: bij droog weer kun je het beste ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden. Mocht je willen luchten, dan kan je dat beter vroeg in de morgen of laat in de avond doen.

–        Was drogen: droog je was binnen of in een droger. Als je het buiten ophangt, kunnen de pollen er namelijk op komen.

–        Bescherm je neus: bescherm je neus tegen pollen door een vettige crème te gebruiken. De pollen zullen hier aan blijven plakken. Er is ook een speciale neusdouche waarmee Ook kun je je neusholte vrij spoelen door een speciale neusdouche.

–        Pollenkalender: houd de pollenkalender, het (hooikoorts)weerbericht of de speciale app in de gaten. Zo kun je je activiteiten afstemmen op de pollen. Bijvoorbeeld na de regen, dan zijn er een stuk minder pollen in de lucht.

https://buteyko-limburg.nl/cursus/