Mediator Site
Image default
Financieel

Tips om verstandig te lenen

Soms is het nodig om geld te lenen. Bijvoorbeeld als je een grote verbouwing wilt laten uitvoeren of als je een dure aankoop wilt doen. Of als je een huis wilt kopen. Er zijn heel veel redenen te verzinnen waarom je geld zou lenen, maar in alle situaties is het in ieder geval belangrijk om er verstandig mee om te gaan. Daarom geven wij in onze blog handige tip en trucs over hoe je dat het beste kunt doen.

Hoeveel kun je missen?

Het eerste wat je scherp moet hebben is hoeveel geld je per maand kunt missen. Je hebt inkomsten en uitgaven en die moet je logischerwijs tegen elkaar wegstrepen. Daar kun je bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje voor gebruiken. Het bedrag dat je overhoudt kun je dan uitgeven. Bijvoorbeeld aan een lening die je weer moet aflossen. Zorg er dus voor dat je genoeg geld overhoudt om, naast het lenen, bijvoorbeeld ook de boodschappen te kunnen doen of om uit te gaan. Of om nieuwe kleren te kopen. Houdt er rekening mee dat je per maand altijd variabele kosten hebt. Dus reken nooit naar € 0,-! Houdt je per maand € 500,- over? Sluit dan geen lening af waarbij je maandelijks € 500,- moet aflossen.

Geld lenen? Bepaal de looptijd

Wil je geld lenen? Dan moet je ook bepalen hoe lang je erover wilt doen om de lening weer af te lossen. Voor een langere looptijd gaan je maandlasten omlaag, want het bedrag wordt over de aantal maanden verspreid. Voor een lening van € 10.000,- met een looptijd van 5 jaar betaal je dus in theorie € 170,- per maand. Afhankelijk van de rente die je moet betalen. Het nadeel hieraan is dat je ook lang rente betaalt en je bent dus ook duurder uit dan wanneer je voor een lening met een korte looptijd kiest. Een andere reden om voor een korte looptijd te kiezen heeft te maken met het feit dat je vaak bij een lopende lening geen andere leningen kunt afsluiten. Of een auto kunt leasen. Je kunt dan ook minder hypotheek krijgen.

Leningen samenvoegen

Veel mensen hebben meerdere leningen lopen. Dat klinkt heftig, maar dan hebben we het bijvoorbeeld over een bedrag dat openstaat bij een postorderbedrijf, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet en bijvoorbeeld een overeenkomst die je hebt afgesloten voor het in termijnen aflossen van een rekening. Veel van dit soort kleine leningen kan voor onduidelijkheid zorgen en daarom is het ook slim om leningen samen te voegen. Je kunt dan misschien ook extra geld lenen om bijvoorbeeld toch die grote aankoop te doen of om bijvoorbeeld een leuke vakantie in te plannen. Het grote voordeel is dat je slechts één lening hebt. Een ander groot voordeel van deze manier lenen is dat het vaak ook voordeliger is om leningen samen te voegen. Ook door leningen over te sluiten naar een andere kredietverstrekker of bank kun je soms flink op de kosten besparen. Kijk hier dus regelmatig naar en onderzoek de mogelijkheden die je hebt.