Mediator Site
Image default
Gezondheid

Wat zijn de verschillende oorzaken van haaruitval?

Op dagelijkse basis verliest de mens al rond de honderd haren per dag. Dit is geen reden tot paniek, dit is normaal. Mocht je wel meer haren gaan verliezen, dan kan je concluderen dat er sprake is van haaruitval. Haaruitval kan meerdere oorzaken hebben, welke oorzaken dit zijn en hoe je dit probleem kan oplossen word je in dit artikel duidelijk.

Stress

Een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval in de moderne tijd waarin we nu leven is stress. Stress is schadelijk voor het haar. Mocht je een lange tijd fysieke of mentale stress ervaren? Dan is het niet ongebruikelijk om verschillende symptomen van haaruitval te ervaren. Hierbij moet je denken aan dunner wordend haar, kale plekjes op het hoof en grotere hoeveelheden haar dat je in je beddengoed of in het doucheputje tegenkomt. Stress bevordert de aanmaak van het hormoon cortisol, wat op ten duur weer kan lijden tot een te hoge productie van melkzuren. Een te hoog gehalte van melkzuur verslecht de kwaliteit van het haar dusdanig, tot dat er sprake is van haaruitval.

De haren staan te erg onder spanning

Het is voor haren belangrijk dat ze niet constant onder een hoge spanning staan. Haren kunnen onder spanning staan, doordat een persoon zijn/haar haar in een strakke staart doet of door het dragen van hoofddeksels als een muts, pet of een helm. Deze hoofddeksels/haarstijlen trekken hard aan de haarwortels, waardoor je haren dus los komen te vallen.

Het is genetisch bepaald

Helaas is niet iedereen gezegend met de beste genen op dit gebied. Vooral bij mannen is kaal worden een erfelijke kwaal. Als man zijnde is het een goede indicatie om te kijken of jouw vader nog wel of niet over een volle bos haar beschikt. Een nog betere indicatie is om naar de opa van moederskant van de familie te kijken. Mocht het zijn dat beide heren geen haar meer op het hoofd hebben? Dan is de kans dat je als man zijnde zonder haar gaat leven erg groot.

Haaruitval kan bij vrouwen ook genetisch bepaald zijn. Alopecia androgenetica is de benaming voor dit fenomeen. Bij vrouwen is het vaker het geval dat haaruitval pas optreedt als de vrouw ouder wordt. Het kan ook op eerdere leeftijd gebeuren als de hormoonverhoudingen in het lichaam sterk veranderen.

Haaruitval door het bevallen

Het komt ook voor dat haaruitval optreedt na een bevalling. Doordat er in het gehele zwangerschapsproces sprake is van een stijging van het hormoon oestrogeen en nadat een vrouw bevalt er sprake is van een forse plotselinge daling, ontstaat er soms haaruitval. Oestrogeen is verantwoordelijk voor het bevorderen van haargroei en het helpt de haarzakjes te beschermen. Als er dus weinig oestrogeen in het lichaam zit, is de kans op haaruitval groter.

De oplossing: een haarreconstructie van echt haar

Mocht jij nou last hebben van haaruitval? Dan is er voor jou een gepaste oplossing beschikbaar. Je kan er namelijk voor kiezen om de kale plekken te bedekken met een haarreconstructie van echt haar. Een haarreconstructie is eigenlijk niets anders dan een haarstuk, wat persoonlijk voor jou is gemaakt. De kleur en de textuur komt exact overeen met jouw eigen haar. Zo’n constructie bedekt de kale plekken en kan jou het zelfvertrouwen teruggeven.