Mediator Site
Image default
Bedrijven

Belangrijkste arbeidsrechten ten tijde van corona

De corona crisis heeft veel bedrijven op scherp gezet. Veel sectoren worden hard getroffen en bij sommige sectoren zoals entertainment en de horeca kan je omzet zelfs volledig door het ijs zakken en op 0% terecht komen. Veel bedrijven gaan dan ook kijken naar manieren waarop ze kosten kunnen besparen. Een van de dingen waar als eerste naar gekeken wordt; het personeel. Er gaan door de crisis nou eenmaal veel mensen ontslagen worden. Maar daarom is het des te belangrijker dat je nu kijkt naar wat jouw rechten zijn. Er zijn voor bedrijven namelijk allerlei regels aan verbonden voordat ze iemand mogen ontslaan. Daarom heeft een arbeidsrechter in Amsterdam uitgezocht wat de belangrijkste rechten van een werknemer zijn ten tijde van de corona crisis. 

Vakantiedagen opnemen is niet verplicht

Een belangrijk ding is dat een werkgever je niet mag verplichten om ten tijde van corona vakantiedagen op te nemen. Hoewel sommige dit graag van je verlangen en hoewel je solidair naar je werkgever kan zijn door zelf vakantiedagen op te nemen, ben je hier niet verplicht toe. Mocht je werkgever hiermee dus dreigen, dan hoef je je geen zorgen te maken. 

Heb je recht op loon als je besmet bent

Hier kan een simpele stelling in worden genomen; ja je hebt recht op loon als je besmet bent door het coronavirus. Zolang je er niet maanden uit ligt heb je ook recht op 100% van je loon en kan er niet gekort op worden. Wel moet de werknemer zich houden aan de wettelijke bepaalde voorschriften, zoals het raadplegen van een bedrijfsarts.

Heb je nou een arbeidsconflict wegens het coronavirus en wil je dat dit opgelost wordt? Neem dan contact op met lwa.amsterdam.