Mediator Site
Image default
Bedrijven

Het belang van een mediator

Iedereen komt weleens in een situatie van onenigheid. Of het nu een conflict van twee directeuren van een bedrijf is, of twee partners die willen scheiden. Als deze onenigheid niet onderling kan worden opgelost dan is er vaak een onafhankelijke derde partij nodig. Zo’n onafhankelijke professionele bemiddelaar wordt een mediator genoemd. Het kan zijn dat je zelf een mediator nodig hebt. Het kan ook zo zijn dat je graag een mediator wilt worden.

 

Wat doet een mediator

Een mediator is zoals gezegd een onafhankelijke professionele bemiddelaar. Het belangrijkste aspect is hier de onafhankelijkheid. Een mediator is er voor de belangen van beide partijen. Dit is anders dan een advocaat, die alleen voor de belangen van zijn cliënt strijdt. Een mediator is eigenlijk een soort gespreksleider die er voor zorgt dat de gemoederen niet oplopen en die het gesprek op de juiste banen houdt. Hierbij kan de mediator ook vragen stellen zodat hij zeker weet dat het geschil voor hem en voor beide partijen duidelijk is. Het is de bedoeling dat beide partijen zelf een oplossing vinden voor hun probleem. Als dit niet lijkt te werken mag een mediator wel suggesties doen. Als er uiteindelijk tot een oplossing wordt gekomen dan wordt dit vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst en wordt een gerechtelijke procedure voorkomen. Als je een mediator nodig hebt kun je terecht op de website van mediator worden. Je kunt je gegevens invullen en dan wordt er contact met je opgenomen voor een kennismakingsgesprek.

 

Zelf mediator worden

Als het vak van mediator je interessant lijkt dan kun je ook altijd een kijkje nemen op het internet. Hier kun je verschillende mediationopleidingen volgen. Zo kun je een basis mediationopleiding volgen maar ook een opleiding gericht op bijvoorbeeld familie of arbeid. https://www.mediatorworden.nl/ heeft heel wat richtingen te bieden. Je kunt op https://www.mediatorworden.nl/ ook meer informatie vinden over het mediation vak als je nog niet zeker bent of het wel iets voor jou is.