Mediator Site
Image default
Rechten

Verschil tussen echtscheidingsadvocaat en mediator?

Zijn jullie van plan om te gaan scheiden? De eerste stap is in ieder geval genomen. Jij, je partner of gezamenlijk hebben besloten om te gaan scheiden. Maar wat is de volgende stap en hoe begin ik de echtscheidingsprocedure. De echtscheidingsprocedure verloopt afhankelijk van de onderlinge verhouding tussen jou en je aanstaande ex-partner. Het samen maken van afspraken, bijvoorbeeld over de alimentatie, woonruimte en kinderen, is hierin een belangrijke factor. Komen jullie er eenvoudig samen uit en krijgen jullie de afspraken op papier in het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan (als jullie samen minderjarige kinderen hebben)? Dan is het zelfs mogelijk om voor een online scheiding te kiezen. Het echtscheidingsverzoek (samen met het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan) dient te worden ingediend bij de rechtbank. Alleen een advocaat kan dit doen.

 

Ondersteuning nodig? Kies ik voor een scheidingsadvocaat of mediator?

Een echtscheiding levert een hoop emoties op. In deze emotionele tijd is het soms moeilijk om afspraken vast te leggen. Hierdoor is de ondersteuning van een mediator of advocaat vaak gewenst. Hierin speelt de situatie een grote rol. Zijn jullie in hoofdlijnen eruit en zijn er nog een aantal puntjes die geregeld dienen te worden? Dan biedt vaak een mediator de oplossing. Als onafhankelijke partij zal de mediator bemiddelen en adviseren. Deze onpartijdig advies biedt vaak openingen om er samen eerlijk uit te komen. Een scheidingsadvocaat komt vaak pas om de hoek kijken als het echt niet lukt om deze afspraken te maken. Zo is het mogelijk om net als een mediator gezamenlijk een advocaat hiervoor in te huren, maar in de meeste gevallen is het één van de partners die stap maakt naar een echtscheidingsadvocaat neemt voor het vertegenwoordigen van zijn of haar rechten. In dit geval zal ook je partner een eigen scheidingsadvocaat in de arm nemen. De echtscheidingsadvocaten zullen dan de onderhandelingen voeren en je bijstaan tot een eventuele rechtszaak. Niet ideaal natuurlijk, maar helaas soms de enige optie om de scheiding door te zetten.

 

Verschil in kosten

Doorgaans is het inschakelen van een mediator goedkoper dan een scheidingsadvocaat. Het gemiddelde uurtarief van een advocaat ligt hoger dan een mediator. Daarbij speelt ook een rol dat de kosten van een mediator gedeeld kunnen worden door beide partners. Dit is natuurlijk anders als jullie beide een eigen echtscheidingsadvocaat hebben en deze kosten voor eigen rekening zijn. Vraag een mediator of advocaat dan ook altijd om een inschatting te geven van de kosten. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent.

 

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar een ervaren advocatenkantoor in Den Bosch?

Kosteloos Letselschade advies bij u in de buurt!

Het advocatenbureau in Amsterdam