Mediator Site
Image default
Startpaginas

Dit is wat mindfulness je kan brengen!

Mindfulness is een begrip dat bijna iedereen kent. Een toenemend aantal mensen heeft ook interesse in ‘mindful’ zijn, maar wat is het eigenlijk precies en waarom zou je dit doen?

Mindfulness is een sleutel tot ontspanning. Door middel van meditaties kom je simpel gezegd in het ‘hier-en-nu’. Niks is hierbij goed of fout, elke gedachte mag er zijn, maar je blijft niet aan een gedachte hangen. Je focust je tijdens de meditatie op je ademhaling en op je lichaam. Visualisaties worden ook vaak gedaan. Dit helpt om tot rust te komen en ‘uit je hoofd te raken’.

Het boeddhisme is de bakermat van wat mindfulness genoemd wordt in de moderne tijd. Voor veel mensen is het iets dat kortstondig ontspanning en bezinning brengt, wat prima is, maar voor boeddhisten is het van oudsher een manier van leven. Het is een leefstijl, waarbij het leven in het hier-en-nu centraal staat.

Volgens deze leer speelt het lijden van de mens zich eigenlijk alleen af in de ‘geest’. Wanneer je de mindset verandert, verandert ook de ervaring. Het gaat er in het boeddhisme om dat je jouw geest zo ontwikkelt dat je kalmte en vredigheid ervaart. Dit kan alleen als je goed bent voor medemens en dier.

Bovendien geloven boeddhisten in karma, waarbij de intentie leidend is. Handel je vanuit de bedoeling om goed te doen, of niet? Dat wat je uitzendt, dat komt weer bij je terug. Niet als straf, maar omdat het ‘systeem’ ‘nu eenmaal’ zo werkt…. Wie goed doet, goed ontmoet.

Meditatie kan je helpen om oordelen, vooroordelen en onrust los te laten; je dompelt je onder in kalmte en vrede, waarbij het geen wedstrijdje is wie de minste verstorende gedachten ervaart. Alles is goed, zoals het is.

Voor de westerse mens kan meditatie heel behulpzaam zijn om meer rust en ontspanning in lichaam en geest te kunnen ervaren. Er zijn ontzettend veel meditaties om uit te kiezen. Probeer het eens!

https://coachrobin.nl/