Mediator Site
Image default
Financieel

Heb je tijdens een scheiding recht op een pro deo advocaat?

Zodra de kogel door de kerk is en je gaat scheiden, heb je enorm veel aan je hoofd. Waarschijnlijk gaat er iemand verhuizen. Nieuwe plannen maken terwijl je je familie en vrienden op de hoogte brengt van de situatie thuis. Het verdrietige nieuws vertellen aan anderen. Kinderen die wel of niet gaan mee verhuizen. Gedachten over of en hoe je het allemaal gaat redden zo meteen in je eentje. Scheiden is op zich al erg verdrietig, en nu moet je je ook nog gaan bezighouden met de juridische kant van een echtscheiding. Het proces van een goede advocaat vinden die je juridisch bij zal staan kan best een uitdaging zijn. Wordt het in jouw geval een pro deo advocaat echtscheiding?

Waarom is een advocaat eigenlijk belangrijk?

Bij je echtscheiding wordt je huwelijk ontbonden. Dat is een wettelijke stap met juridische gevolgen. Deze gevolgen gaan de rest van je leven meetellen. Het is dus belangrijk dat jij krijgt waar jij recht op hebt. Als er bijvoorbeeld alimentatie moet worden betaald voor kinderen of aan een partner, dan is het goed om een advocaat te hebben die je kan bijstaan in het proces. Beslissingen die worden genomen tijdens jouw echtscheiding, zijn definitief en moeten dus zorgvuldig worden onderhandeld en daarna vastgelegd. Dat kun je niet zelf doen, daar moet je echt hulp bij krijgen. Je hoeft niet met je toekomstige ex te onderhandelen, dat zal je advocaat doen via de advocaat van je ex. Dat scheelt een enorme hoeveelheid frustratie, verdriet en stress bij beide partijen.

Krijg ik een pro deo advocaat echtscheiding?

Een advocaat inhuren kan een dure grap zijn en kan oplopen van 100 tot 300 euro per uur. Dat is voor veel mensen bijna niet te betalen, vooral niet in ingewikkelde echtscheidingen. Afhankelijk van je inkomen en je vermogen kun je in bepaalde gevallen een advocaat op die manier inschakelen. Pro-deo betekent letterlijk “voor niets”. Die benaming klopt eigenlijk niet helemaal. Deze advocaat werkt voor jou bijna gratis en zal je helpen om jou juridisch te vertegenwoordigen. Maar zo’n advocaat wordt trouwens wel gewoon betaald voor zijn of haar werk. De overheid betaalt het overgrote deel van de kosten van een pro deo advocaat.

Vermogen en inkomen

Of je recht hebt op een pro deo advocaat of niet, hangt af van je vermogen en je inkomen. Deze informatie vind je terug op je belastingaangiftes van de afgelopen jaren. Als jullie gezamenlijk inkomen lager is dan 38.600 euro per jaar heb je waarschijnlijk wel recht op een pro deo advocaat. Maar niet als je daarnaast te veel vermogen hebt, zoals een afbetaald huis.