Mediator Site
Image default
Dienstverlening

Identity en access management: wat houdt het in?

Identity en access management, wat houdt dit eigenlijk in? Waar nieuwe technologieën worden uitgevonden, komen ook weer nieuwe bedreigingen om de hoek kijken. Willen medewerkers efficiënt hun werkzaamheden kunnen doen, dan moeten ze eenvoudig en snel toegang tot de bedrijfssystemen en informatie krijgen. Dit moet niet alleen op kantoor kunnen, maar ook onderweg of tijdens het thuiswerken. Organisaties zien dit vaak als noodzakelijk, maar tegelijk weten ze ook dat dit het risico op datalekken vergroot. Veilige toegang realiseren is voor veel IT teams dan ook een uitdaging, omdat ze aan diverse eisen tegemoet dienen te komen. In dit artikel vertellen wij je wat identity en access management is en ontdek je in welke situaties dit wordt toegepast. Ook kom je meer te weten over de voordelen van identity management en waarom het de ideale oplossing voor veel organisaties is. Lees snel verder voor meer informatie.

Welke situaties vragen om IAM oplossingen?

Er zijn diverse situaties die om wijzigingen in toegangsrechten vragen. Zo kan het zijn dat je een nieuwe collega gaat inhuren die snel dient te kunnen inloggen. Ook moet je de toegangsrechten van een vertrekkende medewerker binnen een dag intrekken. Bovendien vraagt de overdracht van werkzaamheden ook om een verandering van toegangsrechten. En dat is waar identity access management oplossingen om de hoek komen kijken. Dit zijn oplossingen die: – Toegangsrechten verleent aan diverse gebruikers – Integreert met zowel bestaande als toekomstige informatiesystemen, zodat gebruikers bij alle informatie kunnen die ze nodig hebben – Risico’s beheerst als het gaat om cloud computing. Hierdoor is de informatie verspreid over een groter gebied, waardoor vertrouwelijke gegevens beter beschermd kunnen worden. Misschien maak je al gebruik van firewalls en andere vormen van inbraakdetectie. Hoewel deze belangrijk zijn om te hebben, zijn deze niet geheel te vertrouwen. Beveiligingsstrategieën dienen zich telkens weer aan te passen

Hoe werkt identity access management?

Bij identity en access management krijg je als gebruiker toegang tot de bronnen die je nodig hebt. Het systeem dat jou toegang verleent is op autorisatie en authenticatie gebaseerd. De combinatie van deze processen maakt dat enkel bepaalde gebruikers bij deze bronnen kunnen. Zo kun je gebruikers die je hier niet in wilt hebben weghouden van vertrouwelijke bestanden. Als een gebruiker toegang tot het systeem probeert te krijgen of tot gegevens, zal er eerst om een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd worden. Vervolgens zal er nog gebruikt maken van een andere manier van verifieren dat de persoon is wie hij of zij zegt te zijn. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning, verificatie via de mobiel, enzovoort. Wanneer het gehele authenticatieproces doorlopen is, zorgt het systeem ervoor dat de gebruiker enkel de gegevens of bronnen kan zien die bij zijn of haar bevoegdheid horen.

Waarom identity access management?

Wanneer er geen identity management oplossing voorhanden is, doet het IT team doorgaans zowel de autorisatie als authenticatie over diverse platformen. Deze platformen ondersteunen verschillende bedrijfsfuncties, waarbij het kan variëren van interne gegevensbronnen tot applicaties. Het risico op menselijke fouten is echter vrij groot. Ook zijn de kosten en het onderhoud van zo’n model vrij duur. Het is dan ook beter om te kiezen voor een veilige en effectieve IAM oplossing.

Wat zijn de voordelen van identity en access management

Als je een effectieve oplossing voor je identiteits- en toegangsbeheer hebt, kan je bedrijf op een veilige en efficiënte manier toegang tot bronnen en platforms bieden. Aan een identity management systeem zijn diverse voordelen verbonden, zoals de volgende voordelen: – Minder risico op inbraak in de beveiliging: als je een platform hebt dat gebruik maakt van authenticatie en autorisatie, kunnen de toegangsrechten van gebruikers op een optimale manier beheerd worden. Het systeem kan namelijk ook automatisch de toegang tot systemen intrekken, wat zorgt dat het risico op een inbraak in de beveiliging in grote mate afneemt. – Minder kosten voor de beveiliging: wanneer je IAM oplossingen met andere systemen binnen de organisatie integreert, kun je kosten besparen. Ook werkt dit een stuk prettiger. Een identity management system van GET kan je hierbij helpen. – Meer flexibiliteit: als werknemers toegangsrechten kunnen verlenen via een gecentraliseerd platform, wordt het werken voor hen een stuk eenvoudiger. Het vermindert het aantal interacties met systemen, waardoor ze tijd besparen.

 

Kies ook voor identity en access management oplossingen

Wil jij meer informatie over identity access management oplossingen of wil je zelf zo’n handige oplossing voor jouw bedrijf? Neem dan meteen contact op met GET. Wij bieden handige IAM oplossingen voor verschillende organisaties en zorgen ervoor dat je een stuk efficiënter aan het werk kunt. Dit terwijl je profiteert van optimale beveiliging van jouw systemen en veel gemak. Onze medewerkers staan je graag te woord en kunnen je van een passend advies voorzien. Kies ook voor onze identity en access management oplossing en neem nu contact met ons op.

https://www.get.nl/