Mediator Site
Image default
Financieel

Waarom is het nodig om een taxatierapport op te stellen voor als je een hypotheek wilt afsluiten?

 Bijna iedereen komt in zijn/haar leven op het punt om een eerste woning aan te schaffen. Als je nog geen ervaring hebt met een huis kopen, dan is het belangrijk om te weten wat je te wachten staat in deze periode. Dit artikel gaat over het taxeren van de koopwoning. Waarom taxeren zo belangrijk is en wat het inhoudt lees je hieronder.

Wat houdt het taxeren van een woning in?

Het taxeren van een woning houdt in dat er een taxateur de koopwoning komt onderzoeken om vervolgens een prijsbepaling van de waarde van de woning te kunnen maken. De bevindingen van de taxateur worden in het taxatierapport vermeldt.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport is niks anders dan een schriftelijke weergave van de belangrijkste punten van het huis. In het rapport staan een aantal zaken zoals:

  • De onderhoudstoestand van het huis
  • De indeling van het huis
  • Verschillende omgevingsfactoren
  • Een uitleg van de vastgestelde waarde van de koopwoning

Waarom is het nodig om een taxatierapport op te stellen?

Als je een huis wilt kopen is het verplicht om een taxatierapport aan de bank te laten zien, om tot slot de hypotheek die jij nodig hebt om het huis te financieren te verkrijgen. De bank loopt altijd risico als ze geld uitlenen. Een taxatierapport wordt door de bank aangevraagd, zodat zij een onafhankelijk oordeel tot hun beschikking hebben over de waarde van de woning. Na het lezen van het taxatierapport wordt er door de bank ingeschat wat de eventuele risico’s zijn van het uitlenen van het geld. Mocht de bank vinden dat er weinig risico aan vast zit, dan willen ze jou wel een hypotheek verstrekken.

Door wie wordt er een taxatie uitgevoerd?

Een taxatie dient uitgevoerd te worden door een onafhankelijke taxateur, dit houdt in dat deze persoon in geen enkele vorm verbonden mag zijn aan zowel de koop als verkoop van de woning. Nadat het taxatierapport is opgesteld, wordt deze gecontroleerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut, in het kort NWWI. Het NWWI is wederom een onafhankelijk orgaan, die controleren of de rapporten wel volgens de afgesproken richtlijnen is geconstrueerd. 

 Mocht jij bijvoorbeeld een woning in Amsterdam willen aanschaffen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een taxateur in Amsterdam