Mediator Site
Image default
Financieel

Waarom willen geldverstrekkers een taxatierapport ontvangen?

Bij het aankopen van een huis komen moeten er veel dingen geregeld worden en het is soms niet altijd even duidelijk waarom. Om een woning te kunnen kopen is er wel één punt wat noodzakelijk is om een huis te kunnen kopen en dat is het taxatierapport. Wat een taxatierapport is en waarom je het nodig hebt zal je in dit artikel helder worden.

Wat houdt een taxatierapport in?

Een taxatierapport is niets anders dan een document waarin onderbouwingen staan die de waarde van een woning verklaren. De uiteindelijke waarde van de woning wordt dus vastgesteld door te kijken naar verschillende factoren die betrekking hebben op de woning zoals:

Waarom vereisen geldverstrekkers een taxatierapport?

Geldverstrekkers zoals banken willen beschikken over een taxatierapport om een duidelijk beeld te krijgen van de waarde van het huis om vervolgens een inschatting te kunnen maken hoeveel risico ze lopen als ze geld aan jou uitlenen. Zonder taxatierapport heeft de bank geen enkel idee wat de waarde van het onderpand van de investering is en zullen ze om risico te vermijden geen lening verstrekken.

De verschillende soorten taxaties

Er zijn verschillende soorten taxaties beschikbaar. Deze komen in de vormen van een gevalideerde en een ongevalideerde taxatie.

Een ongevalideerde taxatie

Een ongevalideerde taxatie komt te pas als je bijvoorbeeld van plan bent om je huis te gaan verzekeren voor schade of als je bezwaar wilt maken tegenover de WOZ waarde van het huis. Het wordt veelal gebruikt voor allerlei verschillende redenen behalve het afsluiten van een hypotheek.

Een gevalideerde taxatie

Een gevalideerde taxatie is alleen van belang als jij een hypotheek wilt af of oversluiten. Er kan alleen gesproken worden over een gevalideerde taxatie als de taxatie via het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) verloopt. Deze organisatie is een onafhankelijke controleur van het opgestelde taxatierapport van jouw taxateur. Het rapport dient onafhankelijk te worden beoordeelt om fraude te voorkomen en om te controleren of er aan alle strengen regels is voldaan, zodat er niks wordt vergeten.

Mocht er interesse zijn om een woning te kopen in of in de buurt van Rotterdam, dan is het verstandig om een gevalideerd taxatierapport te laten opstellen door een taxateur in Rotterdam. Deze taxateur is aangesloten bij het NWWI, waardoor het rapport gevalideerd kan worden en bruikbaar is voor zowel jou als de geldverstrekker.