Mediator Site
Image default
Eten en drinken

Alles wat je moet weten over verse knoflook

Verse knoflook: een ingrediënt dat dagelijks in bijna elke keuken wordt gebruikt. Wist je al dat deze uiensoort oorspronkelijk uit Midden-Azië komt? Ook werd het in Egypte, China en Turkije al duizenden jaren geleden gebruikt als geneesmiddel. Het is een erg makkelijke groente die bijna overal in de wereld kan worden verbouwd. De oogsttijd is hier in Europa vooral van juni tot september. Lang houdbaar en daarom het gehele jaar te verkrijgen tegen lage prijzen. Ze worden vooral geteeld en geoogst in Frankrijk, Italië of Duitsland, dit ligt helemaal aan het seizoen.

Bewaartips

Normaal kan je knoflook niet langer dan 2 weken in de kast bewaren. Echter, als je ze in een papieren zak bij de groentes in de koelkast legt, blijven ze veel langer goed. Als je het echter hebt gedroogd, kan je het beste koel en donker bewaren. Denk aan je kelder of voorraadkast.

Bereiden

Veel mensen persen een teentje bij sauzen of vlees maar je kan deze ook zeer goed aan schijfjes snijden. Daarna snijd je in een stuk vlees en stop je de schijfjes samen met andere kruiden erin. Hierdoor krijgt je vlees een heerlijke smaak. Misschien weet je al dat in het zuiden van Europa meer teentjes (2 tot 3) in elke maaltijd worden bereid. Wil je van de heftige nasmaak of adem afkomen? Drink dan een glas melk of kauw op enkele koffiebonen.

Een recept met verse knoflook: zoete aardappelsoep

Een heerlijk recept waarbij je 1 teentje kunt gebruiken, is zoete aardappelsoep. Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

–       500 gram zoete aardappel

–       250 gram grote wortels

–       1 ui

–       1 teen knoflook

–       150 gr. baconreepjes/vleesvervanger

–       2 lepels olijfolie

–       1 boullionblokje (groentesmaak)

–       1 vers stokbrood

–       50 gr. amandelen (niet gezout)

–       1 lepel ketjap

–       400 ml kokosmelk

Bereiden van de soep

  1. Was de aardappelen en de wortels, schil deze niet maar snij ze meteen in stukken. Snij daarna de ui en knoflook fijn.
  2. Pak een soeppan en verhit daarin de olijfolie, bak daarin de bacon of jouw gekozen vleesvervanger voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Haal ze uit de pan en leg ze op een bordje.
  3. Gooi de ui en knoflook in de pan (hier zit het vet van de bacon/vleesvervanger nog in). Na een minuut voeg je de aardappelen en wortels toe. Pak 1 liter water en het boullionblokje en breng dit allemaal samen aan de kook. Kook ze daarna gaar in ongeveer 15 minuten, kijk dan of de aardappelen goed zijn door er met een vork in te prikken.
  4. Pak een grillpan en verhit deze op hoog vuur. Snij het stokbrood in lange repen en grill deze max. 2 minuten per kant in de pan totdat ze helemaal knapperig zijn.
  5. Deze pan kan je ook gebruiken voor het roosteren van de amandelen. Hak deze wel eerst in kleinere stukjes. Ook deze hoeven maar 2 minuten geroosterd te worden. Blijf de pan regelmatig schudden. Maak het vuur lager en voeg hierbij 1 lepel ketjap toe. 1 minuutje bakken tot alle ketjap aan de amandelen zit. Haal de amandelen uit de pan en leg deze op bakpapier/schoteltje.
  6. Pak de kokosmelk en voeg deze toe aan de pan met soep. Pak je staafmixer en pureer de soep tot een hele massa. Voeg naar eigen smaak peper toe.
  7. De soep is klaar! Schep deze in kommetjes en nu is het moment om de bacon en amandelen erover te strooien. Perfect met het gegrilde brood.

Eet smakelijk!