Mediator Site
Image default
Aanbiedingen

Kosten mediation

Als twee partijen een conflict hebben waar ze zelf niet uit kunnen komen wordt er vaak gebruik gemaakt van mediation om toch tot een oplossing te komen. De kosten mediation zijn lager dan dat het kost om naar de rechter te gaan. Bij mediation worden er gesprekken georganiseerd onder leiding van een onafhankelijke persoon. Daarbij gaat het niet om het gelijk krijgen in een juridisch conflict. Mediation wordt vaak ingezet als hulpmiddel bij persoonlijke problemen, zoals het verdelen van een erfenis, de een echtscheiding, het regelen van ouderschap, een arbeidsgeschil en zelfs het oplossen van relatieproblemen.

 

Waaruit bestaat mediation?

Eén van de gebieden waar heel vaak gebruik wordt gemaakt van mediation is een echtscheiding. Twee mensen die besloten hebben om een eind aan hun relatie te maken zijn kwaad op elkaar, maar ze willen niet dat eventuele kinderen de dupe worden van hun ruzie. Zelf kunnen ze echter niet helder denken. Mediation kan dan helpen toch tot een oplossing te komen. Meestal wordt er volgens een vaste procedure gewerkt. Eerst zijn er gesprekken om af te tasten wat voor beide partijen een oplossingsrichting kan zijn. Daarna wordt een convenant opgesteld, waarin voor elk van de partners acceptabele voorwaarden en staan.

 

Wat kost mediation?

Voor een succesvol traject is het absoluut noodzakelijk dat beide partijen bereid zijn om tot een oplossing te komen. Met name bij echtscheidingen is dat bijna altijd het geval. Ook het positieve effect van mediation is overduidelijk. In de meeste gevallen wordt voorkomen dat er een gang naar de rechter moet worden gemaakt. Mediation kost echter wel geld. Omdat lang niet alle partijen dat kunnen betalen, is er een mogelijkheid om de kosten mediation deels vergoed te krijgen. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. Wie de mediation voor een echtscheiding zelf moet betalen zal daar circa € 400 per persoon moeten neertellen.

 

De voordelen van mediation

De kosten van een echtscheiding, waarbij de afspraken worden gemaakt door de advocaten van beide partners, zijn veel hoger dan wanneer een pakket met afspraken wordt gemaakt op basis van mediation. De kosten mediation zijn dus lager dan die van een scheiding die door advocaten wordt geregeld. Een ander voordeel van mediation is, dat je niet te maken hebt met opgelegde afspraken. Bij mediation overleggen de beide bijna ex-partners samen over het afsprakenpakket. Daarbij hebben ze dus veel meer invloed op het eindresultaat.

 

Stappenplan

Een echtscheiding die via mediation verloopt wordt in zes duidelijke stappen afgehandeld. De eerste stap is een kennismakingsgesprek, waar een geschikte mediator wordt gekozen. Daarna worden tijdelijke afspraken gemaakt, voor de periode tot aan het einde van de scheiding. Vervolgens worden de kinderen bij het proces betrokken. Op basis van de input uit de gesprekken worden vervolgens definitieve afspraken gemaakt. Als alle partijen daarmee akkoord zijn worden die afspraken vastgelegd en ondertekend. Een onderdeel daarvan is het uitwerken van het ouderschapsplan door de beide ex-partners. Tenslotte wordt de echtscheiding formeel geregeld. Dat wordt afgehandeld door de mediator. Het is dus niet nodig dat de beide ex-partners voor de rechter verschijnen.

 

Meer weten? Kijk op Vanhoutenmediation.nl