Mediator Site
Image default
Aanbiedingen

Welke soorten mediation kan je inschakelen?

Je bent vastgelopen en zit vast in een ongewenste situatie. Die situatie kan betrekking hebben op het voornemen om je huwelijk te beëindigen, op je werk of op een probleem met de overheid, een klant of buren. Bij al dit soort kwesties kan je met behulp van professionele mediation – bemiddeling – tot een oplossing met elkaar komen. Welke typen mediation zijn er? En hoe werkt arbeidsmediation?

 

Verschillende soorten professionele bemiddeling

Als je kiest voor mediation, dan ga je met een onafhankelijke mediator tijdens een aantal gesprekken een oplossing vinden voor het probleem. Het kan gaan om:

 

  • familiemediation: heeft betrekking op alle soorten conflicten tussen gezinsleden, familieleden of conflicten rond nalatenschappen;
  • mediation voor arbeidsrelaties: bij geschillen tussen werkgever en werknemer of bij problemen rond de samenwerking binnen een team;
  • bedrijfsmediation: bij zakelijke geschillen, zoals overnameproblemen of een geschil met een klant;
  • overheidsmediation: bij een conflict met de overheid, bijvoorbeeld over een vergunning;
  • mediation bij een scheiding: met de hulp van een professional ga je voor een overlegscheiding in plaats van een vechtscheiding;
  • mediation bij een scheiding met kinderen: belangrijke doelen zijn het zo min mogelijk belasten van de kinderen en het maken van een ouderschapsplan.

 

 

Mediation voor alle typen arbeidskwesties

Bemiddeling bij zaken rond arbeidsgeschillen is altijd mogelijk. Hiervoor moeten wel de juiste betrokkenen persoonlijk deelnemen aan de gesprekken. Bij arbeidsconflicten liggen de standpunten van de partijen vaak ver uit elkaar. Door arbeidsmediation in te schakelen, is het mogelijk om de achterliggende belangen boven tafel te krijgen. Belangrijk voor het slagen van de bemiddeling is dat elke deelnemer aan het gesprek zijn verhaal kan doen en invloed heeft op de uitkomst van het probleem. De kans dat de missie van de mediator slaagt is hierdoor heel hoog. Vaak zijn acht op de tien gevallen succesvol.

 

Een goed opgeleide mediator kiezen

Je kan mediation in elke fase van een conflict starten, maar het is verstandig om er op tijd mee te beginnen. Tijdens mediationgesprekken voelen deelnemers zich namelijk gehoord, zodat het herstel van vertrouwen mogelijk is. De kans op een oplossing is dan vele malen groter. Bij alle hierboven genoemde vormen van bemiddeling is het belangrijk om een mediator te kiezen die verstand heeft van het onderwerp. Ook hebben professionele bemiddelaars vaak bijscholing nodig. Een van de organisaties die gespecialiseerd is in bemiddeling is Mediation Cander. Dit bedrijf heeft meer dan vijftien mediators met diverse specialisaties, die zijn ingeschreven in het MfN-register, het kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland.

https://cander.nl/