Mediator Site
Image default
Kinderen

Geef je kind een taalvoorsprong door voor te lezen

Voorlezen is iets wat simpelweg bij het opvoeden van een kind hoort, maar waarom eigenlijk? Het is toch niet zo dat het kind zelf lijst, schrijft en praat? Hoe komt het dat dat het toch belangrijk is voor een kind, anders dan dat het natuurlijk hartstikke leuk is? De reden hiervoor is simpel: contact met taal doet taal verbeteren. Als Nederlands je moedertaal is herinner je je waarschijnlijk niet meer hoe je je eerste woorden leerde, maar de kans is groot dat het kwam doordat je anderen hoorde praten, en dingen begon na te doen. Wat je je waarschijnlijk wel herinnert is hoe je een tweede taal als Engels leerde, dit was waarschijnlijk grotendeels door het lezen en horen van tekst. 

  1. Voorlezen is beter dan simpelweg tegen je kind praten 

Gewoon tegen een kind praten is natuurlijk hartstikke belangrijk voor de taalontwikkeling, maar er is je waarschijnlijk iets opgevallen aan hoe mensen met kinderen praten: het is niet exact het Nederlands dat ze later nodig zullen hebben, het is versimpeld. Voorlezen helpt doordat je kind zo in contact komt met complexere zinnen. We vragen je nu niet om je kind voor te gaan lezen uit De Ontdekking Van De Hemel, met complexere zinnen bedoelen we nog wel complexere zinnen gericht op kinderen. 

  1. Vind het juiste boek voor jouw kind 

Het kan best wel moeilijk zijn om het juiste boek voor jouw kind te vinden: kinderen zijn mensen en daarom zijn ze net als volwassenen al ongelooflijk complex. Maar goed, jij kent je eigen kind als geen ander en je weet inmiddels wel wat zijn of haar interesses zijn. Maar er is wel één ding dat kinderen vaak kan fascineren: en dat is zichzelf herkennen. Kleine kinderen beginnen vaak net zichzelf te herkennen, en dat vinden ze vaak geweldig. Kinderboeken met naamzullen ze vaak fantastisch vinden: het boek gaat over henzelf. 

  1. Andere voordelen van gepersonaliseerde kinderboeken 

Een gepersonaliseerd kinderboekheeft meer voordelen dan alleen meer de aandacht van het kind trekken. Gepersonaliseerde kinderboeken kunnen het kind ook helpen bij andere situaties in het leven. Als jouw kind bijvoorbeeld niet naar de tandarts durft hoef je niet meer te zeggen dat ridder Dirk stoer is en dat ook zou durven, je kan nu zeggen dat jouw kind een stoere ridder is en dat de tandarts voor haar wel een makkie zal zijn. En dat is toch wel een iets krachtiger bericht. 

https://bimibooks.nl/kinderboeken-met-naam/

Gerelateerde artikelen

Kies voor de beste webshop met bedrukte kinderkleding

Bij de kinderopvang in Almere voelt ieder kind zich thuis

De beste kinderopvang in Wateringse Veld