Mediator Site
Image default
Sport

Koud water is helder water

Het vissen op karper in de koude maanden van het jaar is fantastisch. Het weer is ruig, de waterkant rustig en de vissen in volle glorie. Ondanks dat de vissen meer eten tijdens de herfst zijn ze soms ook extra lastig vangbaar. Het doorzicht van het water neemt toe, door he afsterven van algen in het water. De kans dat een karper jouw end-tackle waarneemt en afschrikt is hierdoor aanzienlijk groter. Tijdens het vissen in de donkere uren is dit al een stuk minder, maar ook bij fel maanlicht kan een karper vaak nog goed waarnemen. Door hier rekening mee te houden kan je zeker meer vis op de kant krijgen. Maar hoe doe je dat?

Plat op de bodem

Hoe minder tuig middenin de waterkolom hangt, hoe minder groot de kans dat een karper deze raakt of opmerkt. Een goed zinkende lijn, of verzwaring van je vislijn om deze af te laten zinken is gewenst. De meest zware vislijn is van fluorocarbon. Deze vislijn heeft een hoge massa en heeft daarnaast nog extra voordelen. Doordat er veel licht doorheen kan, is deze bijna onzichtbaar onder water. Zeker bij licht bewolkt weer is het een vislijn die moeilijk op te maken is tegen de bodem van het water. Als je vist met nylon of een gevlochten vislijn, dan kan je de laatste meters ook laten zinken door een flying backlead of putty (kneedlood). Altijd goed om mee te hebben in je tacklebox.

Camoufleer je end-tackle

Naast de uitstaande vislijn is het ook goed om de laatste meter lijn zo goed mogelijk te camoufleren met de rest van de bodem. Hoe beter je dit kunt matchen hoe groter de kans dat een karper zonder argwaan zal willen azen. Vis dus niet een zandkleurige leader op een zwarte modderbodem, en natuurlijk andersom. Ook hier kan het helpen om je onderlijn te verzwaren met putty. Anders kan deze in een lus van de bodem kunnen staan, vlak naast je haakaas. Dit is uiteraard verre van ideaal als je een karper wilt strikken. 

https://www.sportvisgigant.nl/